Inlägg tilldelat buddhismen

VAD BUDDHISM  ÄR -  VAD BUDDHISM INTE ÄR

Buddhism är inte en naturvetenskaplig förklaring på jordens tillkomst, på hur människan skapades, på om universum är oändligt eller ändligt, evigt eller icke evigt.

Buddhism är förklaring av hur våra sinnen fungerar - hur vi på grund av våra sinnen är fast i begär, hat och villfarelser vilket hindrar oss att "se verkligheten som den är".

Buddhism är inte tro på en allsmäktig gud som styr människans liv.

Buddhism är en väg som du går av egen kraft, vägledd av Dhamma. Det är dina egna val av handlingar som bestämmer ditt liv här och nu och i framtiden.

 

BUDDHA

Buddha, buddhismens grundare, föddes i Lumbini i norra Indien år 623 f Kr och han levde tills han blev 82 år gammal. Han föddes som prins Siddharta med familjenamnet Gotama. Hans fader Suddhodana regerade i Kapilavatthu, sakyasläktens land som gränsade till Nepal. Hans moder hette Mahamaya.
Prins Siddharta gav sig ut i världen för att söka snningen. Mediterande under ett träd - bodhiträdet - och nådde enigt traditionen upplysning under fullmånenatten i maj och blev en buddha, som betyder "en som har vaknat upp, som blivit upplyst". Detta hände i Bodh Gaya i Indien.
Nu är den tidigare prins Siddharta "Buddha" eller "Tathagata" som han kallar sig själv.
Till minne av denna händelse firar buddhister världen över i maj en högtid  som kallas vesak  
Precis som med många andra stora gestalter har det uppstått många myter och berättelser kring Buddha. Det anses att Buddha var en historisk person även om det inte finns mycket runt hans person i de buddhistiska texterna, vilket beror på att det är läran, Dhamma, som betonas. Buddha var emot all dyrkan av sin person, han betonar ofta att han inte är någon gud utan en vanlig människa. Detta är så som theravadabuddhismen framställer honom. Buddha är läraren, den som visar vägen.

BUDDHISM - BUDDHAS LÄRA - DHAMMA

Du skall inte dräpa
Det femte budordet i kristendomen

Jag avstår från att döda
Den första levnadsregels i buddhismen

Det finns etiska principer som i i stort sett är identiska, i de flesta religioner. När vi jämför dessa principer i kristendom och buddhism dem ser vi dock skillnader.


DU SKALL säger kristendomen

JAG AVSTÅR FRÅN säger buddhismen

DU SKALL
Någon uppifrån pekar på mig och befaller mig att inte dräpa.

JAG AVSTÅR FRÅN
Jag själv bär hela ansvaret för mina handlingar.


Källa; buddhism



Tycker detta tål att tänkas på. Finns mycket bra i buddhismen, tycker deras sätt att tänka på låter väldigt soft och fint.

Kommentarer

Designen är gjord gratis av: Designbloggar

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0 Bling Skal Macskal.se Stayhard Kom i form till sommaren! Gratisbio - Gratis biobiljetter [Reward]